Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Opravte mě prosím ale tato hra v Polsku uvedena nebyla, nenašel jsem to. Od stejného režiséra se jednalo u hru "Prokletí" a i ta vyvolala v Polsku značné pobouření. Také počet věřících se neměří podle toho, kolik jich sedí v neděli v kostele. Chápu pobouření lidí, kteří vnímají Ježíše jako morálního patrona a modlu, mají na to právo a hra je k tomu otevřeně provokuje.

Na druhé straně bourání přežitých mýtů, konzervativních postojů, nebo spíše póz, provokace nečekaným a neuvěřitelným je posláním skutečného umění. Podobné umělecké excesy se staly uměním až po mnoha letech, předbíhat dobu je opravdovému umění vlastní. Jedná se o to i v tomto případě? Neodvážím se to tvrdit, ale faktem je, že náboženství je prostředkem k ovládání davů a k vedení válek již dlouho. Co se stane, když se zboří mýtus vyšší bytosti (boha), ať už má název jakýkoliv? Je to vůbec možné? Už jenom to, že hra dokáže vyvolat podobné otázky je zajímavé.

Obávám se však, že více než umělců vizionářů bylo různých provokatérů neumělců, kterým jejich provokace vynesly v lepším případě pouze posměch, protože prostě netrefili ducha doby budoucí.

No tak, kdo si troufne soudit dnes budoucnost?

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS